Mate Morej je roden 1972. godine u Budimpešti.

Diplomirao je 1993. godine na jednoj od najprestižnijih evropskih baletskih ustanova, Madarskoj plesnoj Akademiji.

Nastupao je kao solista Nacionalnog baleta u Budimpešti sve do 1995. godine kada dobija poziv da se prikljuci Baletu Opere Tel Aviva kao prvi solista.

U Baletu Opere Tel Aviva provodi narednih 10 godina igrajuci sve važnije uloge klasicnog, neoklasicnog i savremenog repertoara.

Za ovu kompaniju je 2003. postavio komad “Najnovije informacije” za koju 2004. godine dobija nagradu “Divas” od strane Ministarstva za kulturu Izraela.

Njegov solo komad “Nude” je bio premijerno izveden 2005. godine na “Curtain Up” festivalu u Susan Delal centru u Tel Avivu.

Od 2000. godine bavi se i pedagogijom predajuci uporedo klasican balet i casove duetne igre, a danas je jedan od glavnih pedagoga na Akademiji u Jerusalimu, srednjoj baletskoj školi pri Akademiji u Jerusalimu kao i Bat Dor Be’er Sheva kompaniji.

U svoju biografiju uvrstio je i pedagoskii rad sa profesionalnim igracima pri kompanijama kao što su: Kompanija Inbal Pinto, Kompanija Fresco, Plesna kompanije Noe Dar, kao i na projektima centra Susan Delal u Tel Avivu. Mate je cesto gostujuci pedagog na brojnim letnjim i zimskim radionicama, kursevima, kao i zvanicnim državnim ispitima. Od 2005. do 2008. godine Mate je bio umetnicki direktor za igru u Matan Arts centru, osnivajuci i vodeci mnogobrojne internacionalne radionice kao što su “ProDance” i “Pas de Deux”, kao i neke od najvecih letnjih radionica poput “Inter Dance”. Ucestvovao je na mnogobrojnim panelima kao clan žirija, pri Ministarstvu nauke, kulture i sporta, baletskom takmicenju Mia Arbatova i “Excellent Dance Award”, kao u u radu Americko-izraelske kulturne fondacije.

2010. godine postavljen je za direktora repertoarske plesne kompanije pri Izraelskoj operi i Susan Delal centru – The Project, donoseci u Izrael internacionalni repertoar poznatih koreografa poput Vilijama Forsajta, Jakopa Godanija, Marka Gekea, Emanuela Gata. 2011. godine postaje umetnicki direktor u JADE – Jerusalemskoj plesnoj Akademiji.