Žoselin Boser je studirao je klavir i učio klasični balet na Nacionalnom konzervatorijumu za muziku i igru u Parizu.

Na kraju završne godine na Konzervatorijumu, osvojio je presitžnu nagradu i nastavio studije sa renomiranim baletskim pedagozima kao što su Rajmond Frančeti, Žilber Majer, Aleksander Kalijužni, Serž Pereti i Ivet Šovire.

Još pre završetka studija, bio je angažovan u Baletu pariske Opere.

Kasnije je napustio ovu kompaniju, da bi započeo karijeru kao solista u Nacionalnom baletu Norveške, Engleskom nacionalnom baletu (nekada London festival balet) i u Baletu Liona, a onda se vratio u Balet pariske Opere, gde je igrao do 1992. Pored klasičnog repertoara, i različith stilova od Burnonvila do Balanšina, nastupao je i u novim produkcijama Morisa Bežara, Džona Batlera, Brigit Kulberg, Jurija Grigoroviča, Jiržija Kilijana, Pjera Lakote, Harolda Landera, Keneta MakMilana, Magi Maren, Rudolfa Nurejeva, Mosesa Pendltona, Rolana Petija i Džeroma Robinsa.

Kao koreograf, kreirao je preko 40 naslova, koje su izvodili prvaci i solisti Baleta pariske Opere na gostovanjima u Evropi, Meksiku, Japanu, Vijetnamu i Egiptu.

Postavio je i koreografije za Mladi balet pariskog konzervatorijuma (C.N.S.M.D.P.), francuske regionalne konzervatorijume (C.N.R.) i državne baletske škole.

Žoselin Boser poseduje najvažnije diplome “DE” i “CA”, za predavanje klasičnog baleta, a 1993. godine i bio je postavljen za savetnika za pripremu profesora baleta u Nacionalnom centru za igru.

Od 1992. godine, predavao je svim nivoima studenata na Konzervatorijumu u Parizu, a trenutno je zadužen za tehniku, repertoar i radionice studenata četvrte godine.

Bio je gost predavač u Mladom francuskom baletu, Baletu Rolana Petija i Baletu Marseja, ali i saradnik Kraljevske baletske škole u Londonu, Irvin Univerziteta u Kaliforniji, Akademije umetnosti u Hong Kongu, Baletskog takmičenja Mia Arbatova u Tel Avivu, festivala Europa Danza u Livornu i Baletske Akademije u Pekingu.