Frederik Olivijeri je rođen u Nici, gde je studirao na Konzervatorijumu za muziku i igru.

Godine 1977, on osvaja prvu nagradu na Međunarodnom baletskom takmičenju u Lozani, i nastavlja školovanje u Školu Baleta pariske Opere.

Prvi igrački angažman usledio je u ovoj prestižnoj kompaniji, pod direkcijom Violete Verdi, a kasnije Rozele Hajtauer.

Olivieri je postao solista 1981. godine, kada je Rudolf Nurejev postao direktor Baleta Opere u Parizu.

U ovoj kompaniji Olivieri je igrao glavne uloge u klasičnom repertoaru, ali i u repertoaru koji su kreirali mnogi savremeni koreografi, poput Morisa Bežara, Džona Nojmajera, Keneta Mak Milana, Alvina Nikolajsa, Alvina Ejlija, Pola Tejlora.

Po pozivu Gislen Tesmar i Pijera Lakote, on se priključuje osnivanju Baleta Monte Karla, gde kasnije dobija titulu étoile, koja mu je data od strane Princeze Karoline od Monaka.

Za ovu kompaniju, igrao je glavne uloge u klasičnom, neoklasičnom i savremenom repertoaru, kao i onim baletima koji su za njega kreirali Uve Šolc, Džon Nojmajer i Rolan Peti.

Sa svim ovim produkcijama, gostovao je na prestižnim scenama Evrope, Japana, SAD, Rusije, Kanade.

Godine 1992, dobija poseban Orden za zasluge u oblasti kulture, od Princa Renijea III od Monaka.

Kao gost, nastupao je i u mnogim drugim značajnim kompanijama, na gala koncertima baletskih zvezda i festivalima.

Na poziv Džona Nojmajera, 1993 godine, odlazi u Hamburg balet, gde se nažalost, usled ozbiljne povrede, njegova brilijantna igračka karijera završava.

Od 1996-1998, radio je kao balet majstor i asistent koreografa u Kompaniji Maggio Danza, gde je kreirao Orfeja (Monteverdi/Ronconi).

Od 1998, radi kao balet majstor Baleta u Cirihu, pod direkcijom Hajnca Šperlija. Za Teatar u Firenci, kreirao je 1999. godine koreografiju za operu Aida (Verdi/Mariani).

Godine 2000, postaje umetnički direktor kompanije Maggio Danza, a samo nekoliko meseci kasnije i balet majstor Baleta Teatra milanske Skale.

Od jula 2001 godine, preuzeo je umetničku direkciju Baleta, dok je od januara 2002 - avgusta 2007, zvanično bio na mestu umetničkog direktora Baleta Teatra milanske Skale.

Od aprila 2003 godine, na mestu je direktora Baletskog departmana Akademije teatra milanske Skale, a od oktobra 2006 godine i Direktor Baletske škole.

Francuski Ministar kulture, odlikovao ga je posebnim ordenom Viteza reda umetnosti i kulture, u julu 2005. godine.