Frančesko Ventrilja (Francesco Ventriglia) je završio Baletsku školu Akademije Teatra milanske Skale, 1997. godine.

Još kao učenik je igrao u baletskom ansamblu Teatra milanske Skale.

Po završetku školovanja pridružio se kompaniji, gde 1998. godine postaje solista, a nedugo zatim i prvak Baleta.

Pored klasičnog repertoara izvodi naslove velikih koreografa, poput Žorža Balanšina, Alvina Ejlija, Džona Nojmajera, Džona Kranka, Anželina Preljokaža, Jakopa Godanija, Jiržija Kilijana, Morisa Bežara, Rolana Petija...

Njegove partnerke bile su najpoznatije balerine, među kojima i Silvi Gilem i Svetlana Zaharova.

Kao koreograf, kreirao je prvo postavke za igrače Teatra milanske Skale i Roberta Bolea.

Godine 2007. za Arenu u Veroni potpisuje „San letnje noći“, u izvođenju Eleonore Abanjato i Aleksandra Rige, a 2008. godine Svetlana Zaharova i Andrej Merkurijev izvode njegov duet „Crno“ u Boljšom teatru u Moskvi, a potom i Ulijana Lopatkina predstavlja njegov rad u Teatru Marijinski.

U aprilu 2009. dobija poziv od Boljšog teatra da postavi „Zakharova Super Game“ za Svetlanu Zaharovu i šestoro solista ove baletske kompanije.

U avgustu 2009. godine kreira još jednu verziju dueta „Crno“ za Irinu Dvorovenko i Maksima Boloserkovskog, soliste kompanije American Ballet Theatre iz Njujorka.

U maju 2010. godine, postavlja celovečernji balet „Immemoria“ na muziku Šostakovičeve VII simfonije, u Teatru milanske Skale.

Uspeh ove produkcije, donosi mu saradnju sa Baletom Ženeve.

Danas je Frančesko Ventrilja direktor Baleta u Firenci i koreograf čije se postavke igraju na repertoaru baletskih kuća i zvezda, širom sveta.